Sigrid Wegener
Dietist – vid klinisk nutrition, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En genomtänkt och anpassad kost ger förutsättningar för ett bra välmående

– Val av mat och hur man äter kan minska symtomen av en dålig njurfunktion och hjälper till att bevara den njurfunktion som finns kvar, konstaterar dietist Sigrid Wegener vid klinisk nutrition, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Många av hennes patienter kommer på remiss från njurmottagningen på sjukhuset. En del känner sig helt friska och har inga tydliga symtom trots en pågående njursjukdom.

– Därför får jag utgå från den person jag har framför mig. Hur stor njurkapacitet finns kvar? Hur ser matvanorna ut? Vad kan eventuellt behöva ändras på för att ge så bra förutsättningar som möjligt? berättar Sigrid Wegener.

Personer med cystnjurar kan som regel leva i många år utan några märkbara besvär.

– Att om möjligt undvika högt blodtryck är viktigt för alla. Men det är extra viktigt för den som har nedsatt njurfunktion eftersom ett högt blodtryck kan leda till en snabbare försämring av njurfunktionen. Att vara försiktig med salt och sträva efter ett lågt saltintag är betydelsefullt eftersom ett högt saltintag kan bidra till högt blodtryck.

 

För den som har cystnjurar men utan symtomgivande försämring av njurkapacitet, rekommenderar Sigrid Wegener en allmän kost enligt svenska näringsrekommendationer.

– Man ska inte plocka bort en massa men tänka på hur man fyller tallriken. Har man en njursjukdom bör man inte överdriva mängder protein, dvs. kött, fisk och mjölkprodukter. Proteinmängden bör vara max en fjärdedel av portionen. Fyll istället på ordentligt med grönsaker, rotfrukter och spannmålsprodukter.

– Istället för att grilla en hel köttbit kan man hellre göra ett spett där kött varvas med grönsaker. Det är viktigt att se till att det finns ordentligt med gröna tillbehör att fylla tallriken med.

Är det lämpligt för en person med cystnjurar att banta med hjälp av specialdieter som exempelvis LCHF?

– De flesta bantningsdieter innebär ett minskat kolhydratintag men bibehållet eller ökat proteinintag. En sådan kost leder till merarbete för njurarna och är direkt olämpligt. Kroppen behöver alla delar ur kostcirkeln. Följer man den och äter förnuftigt men i mindre mängd så är det inga problem med att försöka gå ner i vikt om det behövs. Sedan får man tänka på att stora cystnjurar väger en del och att cystnjurar inte kan bantas bort.

Och vatten som många bär med sig överallt?

– Man behöver inte gå och dricka hela tiden, det är en överdriven trend. Vid cystnjuresjukdom brukar förmågan att kissa bestå, så det uppstår sällan några vätskeproblem. Har man en njursjukdom är det viktigt att hålla sig till vanligt vatten och inte mineralvatten som kan innehålla mycket salter. Det är också bra att undvika saft och juice som ger mycket energi. Juice är tyvärr fortfarande nyttighetsstämplad, men dricker man några glas blir det mycket socker. Det är bättre att äta frukten som den är. Tycker man om kolsyrat vatten går det bra att dricka vatten som kolsyrats med hjälp av kolsyrepatron, säger Sigrid Wegener och tillägger: – Stora cystor kan om de trycker mot matsäcken leda till att man fort blir mätt och därför kan behöva äta fler mindre måltider för att inte riskera att få i sig för lite näring.

Finns det någon ”hemlighet” kring att vissa kan bromsa och sänka takten på försämringen av njurarnas funktion?

– Det har att göra med varför njurarna har dålig funktion, vad är den primära orsaken? Och hur aggressiv är sjukdomen? Sådant kan ligga helt utanför ens kontroll, säger Sigrid Wegener. Ibland kan man åstadkomma mycket med små medel. Om man bestämmer sig för att maten är viktig och äter måttliga mängder protein och sparsamt med salt, så har man gjort vad man kan för att hejda sjukdomsutvecklingen.

 

Läs mer om tallriksmodellen hos Livsmedelsverket