När njurarna sviktar – minska på protein och salt

Njurarna har en central roll i kroppen. Här filtreras varje dygn 1 500 liter blod. Njurarna renar blodet och reglerar bland annat vätske- och saltbalansen.

När njurfunktionen går ner påverkas därför många delar i kroppen. Bland annat minskar förmågan att göra sig av med fosfat, och kalkvärdet (kalcium) stiger. Till en början klarar kroppen att kompensera för detta, men på sikt kan det leda till igenkalkade kärl och benskörhet.

Vid njursjukdom – och där personen ännu inte är i dialys – rekommenderas därför att dra ner på det dagliga intaget av protein (äggvita) i födan. Mindre protein minskar mängden fosfat i blodet och kan bromsa takten på nedbrytningen av njurarna.

Hur mycket man ska minska på proteinintaget varierar från person till person. Det bästa är därför att ta hjälp av en dietist för att få en kostrådgivning som är individuellt anpassad.

Att minska på saltintaget är ett råd som gäller för alla med njursjukdom. Anledningen är njurarnas viktigaste funktion: att styra salt- och vattenbalansen i kroppen. Är det för mycket salt i kroppen, ser njurarna till att det kissas. Men om njurarnas förmåga att klara detta minskar, stannar för mycket salt kvar i kroppen. Detta salt kommer att dra till sig vätska i kroppen, vilket ökar vätskevolymen i blodkärlen och blodtrycket går upp. Avlasta därför njurarna och blodkärlen genom att minska på saltintaget.

Fakta om protein

Protein – eller äggviteämne – är en av kroppens viktigaste byggstenar. Därför måste den som drar ner på proteinet i maten ändå se till att få i sig sådant protein som kroppen inte kan producera själv (så kallade essentiella aminosyror). Det kan ske genom tablettbehandling, och det är därför viktigt att gå igenom sin kost med dietist och läkare så att proteinintaget varken blir för stort eller för litet.

Exempel på mat med mycket protein är: fisk, kött, ägg och mjölk- och mejeriprodukter.