Själen behöver näring

Precis som kroppen ska aktiveras, behöver själen få näring. Ge dig tid att göra sådant du tycker om och mår bra av. Låt inte sjukdomen ta över all din tid och dina tankar.

     Berätta hur du mår och tänker kring sjukdomen och framtiden. På så vis kan andra bli ett stöd

Anna var 36 år när hon fick veta att hon har cystnjurar, precis som sin pappa och sin syster. Hennes filosofi har varit öppenhet: berätta hur du mår och tänker kring sjukdomen och framtiden. På så vis kan andra bli ett stöd.

– Man ska vara ärlig mot sig själv och sin omgivning. Förklara för andra hur sjukdomen påverkar dig. Förklara hur njuren ser ut, fungerar och att det är där du har problem. Ge dina närstående en chans att finnas där för dig. Jag hade velat veta om en av mina nära och kära hade en sjukdom. Det fördjupar relationen, säger Anna.

 

Via primärvården och njurkliniker går det att få remiss till kurator och psykolog. Var inte rädd för att fråga om hjälp. Studier visar att mer än hälften av de personer som får besked om cystnjurar, drabbas av lätt eller måttlig depression. Läs mer under kapitlet ”Kroppen och själen”.