Ångest & depression

Ångest – i form av starka känslor av oro och rädsla – kan bli extra påtaglig vid besked om en kronisk sjukdom. I många fall kan beskedet till och med leda till en depression. Studier visar att 60 procent av personer som får besked om cystnjuresjukdom, utvecklar lätt eller måttlig depression.

Per Åke Zillén beskriver de känslor som kom när han fick veta att han var svårt njursjuk med ett ord: Chock. Det är omöjligt att tänka klart, tankarna irrar. Hur är detta möjligt? Hur kan det komma sig att just jag drabbats? Vad har jag gjort för att ”förtjäna” detta? Många upplever det som orättvist.

     Man har all anledning att tycka ganska synd om sig själv – och det kan kännas och vara väldigt skönt att tycka rejält synd om sig själv ett tag och på så sätt låta en massa negativa känslor pysa ut

Maria var 32 år när hon fick klart för sig att både pappan och systern hade cystnjurar. För henne blev ångesten påtaglig och det dröjde två år innan hon vågade testa sig.

Jag förnekade tanken på att mitt höga blodtryck kunde bero på att också jag hade sjukdomen. Jag var rädd, för tänk om jag hade cystnjurar. Vad gör jag då?

Att känna sig chockad, nedstämd och ledsen en tid efter ett svårt besked är normalt. Men om känslan inte går över efter en tid bör man kontakta sin läkare. Man kan behöva hålla uppsikt över symtom som nedstämdhet, känsla av meningslöshet, orkeslöshet, sömnstörningar, att ingenting gör en glad och att livet känns nattsvart. Ibland kan det vara lättare för en närstående att se symtomen klart.

Läs mer om ångest hos 1177 Vårdguiden

Läs mer om depression hos 1177 Vårdguiden